Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ο γύρος του κόσμου μου…


(με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν που ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου στις 12 Οκτωβρίου...)


                                                                                                         Φωτογραφία: Κώστας Αμοιρίδης



Η μαμά ανοίγει την πόρτα του σαλονιού. Το μικρό έκπληκτο προβάλει το κεφαλάκι του στην πόρτα. Για να ανοίξει και να φωτιστεί έτσι το σαλόνι θα πρέπει να ‘χουμε βεγγέρα… κι όμως ο μόνος επισκέπτης είναι ένα μεγάλο κουτί στην αγκαλιά του μπαμπά. «Για έλα εδώ…έχουμε δουλειά».


Η δουλειά ήταν να βάλουμε ράγες στη σειρά, να συναρμολογήσουμε τα βαγόνια και να θέσουμε το ηλεκτρικό τρενάκι σε λειτουργία. Και να η μηχανή διασχίζει το χαλί, περνάει κάτω από σεμεδάκια, τινάζει τα κρόσσια από τις πολυθρόνες και μπρος στα τεράστια μάτια μας, ταξιδεύει μετατρέποντας ένα  φθινόπωρο σε συναρπαστική περιπέτεια.



Είμαστε στα γόνατα και το χαιρετάμε σαν μικροί γίγαντες σε λιλιπούτεια αποβάθρα. Αρπάζω το βαγόνι στις χούφτες και κοιτάω μέσα από τα παράθυρα. Χωράω άραγε κι εγώ; Πάρε με μαζί σου…τρένο. Άσε με να δω τη θέα ταξιδεύοντας. Κι ας μοιάζει ο κόσμος όλος με ανεξερεύνητο σαλόνι. Πάμε… και θα φανταστώ εγώ τα υπόλοιπα. Εγώ κι ο Ιούλιος Βερν…


Sancho 003 - Apiequacha








Θα ακολουθήσω τον Φιλέα Φογκ στο μεγάλο του ταξίδι. Θα κάνω κι εγώ τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Ή σε 80 λεπτά. Όσο προλάβω. Από το ράφι θα ξεκινήσω. Από μια μινιατούρα τηλεφωνικού θαλάμου, ένα αναμνηστικό από το Λονδίνο. Θα μπω μέσα θα σηκώσω το τηλέφωνο και τα ρολόγια του σπιτιού θα πάνε πίσω. Τότε που ούτε αμάξια υπήρχαν, ούτε αεροπλάνα, ούτε υπολογιστές να φέρνουν την Αστραλία πιο κοντά. Πηδάω γρήγορα στο τρένο. Πρώτος στόχος ο πίνακας πάνω από την εταζέρα. Εκεί είναι το Παρίσι. Ο πύργος του Άιφελ, οι μοδάτες κυρίες και μια γλώσσα με παράξενους τονισμούς. Κάνω τα λευκά μαξιλάρια βουνά και τα ονομάζω Άλπεις. Βάζω το τρένο να περάσει ανάμεσά τους. Χιονίζει στον ανθισμένο καναπέ, το τρένο δυσκολεύεται πέφτει πάνω στο χαλί, δίπλα στο παράθυρο. Τα πατζούρια ανοιγοκλείνουν και με την απλωμένη χρωματιστή μπουγάδα στο μπαλκόνι και τα βουλωμένα λούκια από τη βροχή, έφτασα στη Βενετία. Αφήνω για λίγο το τρένο και κρεμιέμαι από το φωτιστικό. Πρέπει να διασχίσουμε θάλασσες και στεριές όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να βρεθούμε στην Αφρική. Κάνω τον σκύλο μου δελφίνι και τον βλέπω να χοροπηδάει γελώντας να με φτάσει. Και ιδού η Αλεξάνδρεια, κάτω από το τραπέζι. Κατεβαίνεις κατακόμβες και να το πορτατίφ ο φάρος και η μεγάλη βιβλιοθήκη στη γωνία. Σκαρφαλώνω τα ράφια και φτάνω μέχρι την κορφή, στο Playmobilκαράβι. Γραπώνομαι στα κατάρτια και διασχίζω τον Ινδικό Ωκεανό με ανεμοθύελλες καταιγίδες κεραυνούς. Ναι βλέπω και αστροπελέκια στην πόρτα του σαλονιού. «Τι έχεις κάνει εδώ μέσα τρελόπαιδο… γρήγορα στο δωμάτιο σου!».



Με κατεβασμένο το κεφάλι χαιρετάω το πλοίο, το τρένο, το σαλόνι, τον κόσμο μου. Και υπόσχομαι με την πρώτη ευκαιρία να ολοκληρώσω την περιπέτεια που ξεκίνησα. Είναι συναρπαστικό να ταξιδεύεις… σαν τον Οδυσσέα. Να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος… που λέει κι ένα ποίημα που συνάντησα στο ταξίδι μου.




Ελάτε να κάνουμε μαζί το «Γύρο του Κόσμου σε 80 μέρες»!


Βασιλικό Θέατρο (12/10/2014 - 29/03/2015)



Συγγραφέας: Βερν, Ιούλιος
Σύλληψη: Χατζηαδαμίδης, Στέλιος
Θεατρική διασκευή: Χατζηαδαμίδης, Στέλιος
Σκηνοθεσία: Μύρκου, Τατιάνα
Σκηνικά: Παπαγεωργίου, Κατερίνα
Κοστούμια: Παπαγεωργίου, Κατερίνα
Χορογραφία: Μήτσικα, Ιωάννα
Μουσική: Σιώτας, Φώτης
Μουσική: Sancho 003
Δραματουργική επεξεργασία: Πεχλιβανίδης, Χάρης
Φωτισμοί: Κάλτσου, Στέλλα
Στίχοι: Τσικάρα, Μάρα
Μουσική διδασκαλία: Μπάρλας, Παναγιώτης
Video Art: Σανιώτης, Γιάννης
Συντονισμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Μήτσικα, Ιωάννα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μακροδημήτρη, Πέλλα
Βοηθός σκηνογράφου: Μπουρνά, Ανθούλα
Βοηθός ενδυματολόγου: Μπουρνά, Ανθούλα
Βοηθός φωτιστή: Κόντα, Μαρίνα
Οργάνωση παραγωγής: Ανδρώνη, Αθανασία




Ηθοποιοί
Αβραμάκη, Μαριάννα
Ανδρέου, Μαίρη
Ζαφειριάδης, Αλέξανδρος
Κιουρκτσόγλου, Δάφνη
Λιάκος, Βασίλης
Μακροδημήτρη, Πέλλα
Μιχαλακίδης, Μιχάλης
Νεράντζης, Άγγελος
Παπαδόπουλος, Τιμολέων
Ρέστας, Θανάσης
Σαμψαλάκης, Γιάννης
Σπυρόπουλος, Αλκιβιάδης
Τουμανίδου, Χρύσα
Τσικάρα, Μάρα
Χατζή, Αγγελική




Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, στην ιστοσελίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος:
http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&production=41204


                                                                                                            Πρώτη δημοσίευση: 9.10.2014
Πηγή:  http://www.exostispress.gr/Article/o-giros-tou-kosmou-mou-0#ixzz3GZt33MfZ